O projektu

                             je značka pod kterou dodáváme stejné houby, které po staletí sbírali z padlých stromů japonští samurajové. Proč právě Shiitake na dřevě? Protože pevně věříme v

udržitelnou budoucnost!

Pěstování vstupuje jako mezistupeň ve výrobě palivového dřeva. To znamená, že je možné po několik let vytvářet zdraví prospěšnou potravinu a následně použít dřevo jako palivo. Systém pěstování nám také umožňuje unikátně kombinovat intenzivní a extenzivní zemědělství. Na několika stech metrech čtverečních jsme schopni

vyprodukovat až 30krát více proteinu, než při pěstování hovězího dobytka. K tomu potřebujeme asi 70krát méně vody *. Kvůli těmto zásadním aspektům, které jsou velmi důležité pro udržitelný způsob života na této planetě, bychom rádi introdukovali pěstování hub Shiitake do společnosti. Při minimálních nákladech, troše trpělivosti a práce, může téměř každý využít dřevo jako pravidelný zdroj potravy po několik let.

Na naší farmě, kterou se stal několik desítek let nevyužívaný objekt v těsné blízkosti obce Káraný, pilně pracujeme na tom, aby jsme dosáhli úplné energetické soběstačnosti, stoprocentně využívali deštovou vodu a také odpadové materiály a přitom stále produkovali plnohodnotnou potravinu s vysokým obsahem vitamínů a učinných látek.

* Hoekstra, A.Y., Mekonnen, M.M., Chapagain, A.K., Mathews, R.E. and Richter, B.D., 2012. Global monthly water scarcity: blue water footprints versus blue water availability. PLoS One, 7(2), p.e32688.
 Aji, I.M.L., 2009. Development and production of Lentinula edodes (Shiitake mushrooms) on inoculated logs of a range of three species. Department of Forest and Ecosystem Science. The University of Melbourne, Australia.

Napsali o nás

S Hugo Hromasem na rádiu Wave
S Kateřinou Kočičkovou z redakce Apetitu
S Janou Kománkovou z protisedi.cz
S Kateřinou Mázdrovou v Respektu
S panem Cuketkou jsme se potkali na Náplavce

​Kontakty: 

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon